Just nu pågår för tredje året i rad det Kremllojala ungdomsförbundet Nasjis sommarläger i Seliger och man kan följa rapporteringen på deras hemsida. I år deltar tiotusen undomar. Förutom politiska föreläsningar, joggingturer och friluftsliv organiserar de – massbröllop. Japp.
Det är Vasilij Jakemenko, Nasjis ledare, som öppnar champanjen. (Senast nämndes han i den här bloggen samband med att han deltog i attacken på Estlands ambassadör i maj.)
Journalister var tvugna att söka ackreditering för att bli insläppta på lägerområdet. Och det fick såklart inte Ilja Barabanov, han har ju blivit åtalad för förtal mot Nasji. Men han och några kolleger till honom hyrde en roddbåt (bilder) och tog sig in vattenvägen. Det var lite Dovlatov över tilltaget, skriver han i sin blogg.
Hans fd kollega på tidningen gazeta.ru , Ilja Azar, var däremot ackrediterad och skriver:
På Nasjis sommarläger som öppnade i måndags fick [de ackrediterade] journalisterna komma lagom till morgonuppställningen [på tisdagen]. På gräsplanen invid en av scenerna ställde nästan alla tiotusen lägerinnevånarna upp sig, med undantag för de som hade jour för sina avdelningar. Nasjisernas ledare Vasilij Jakemenko höll ett ilsket förmanande tal, till stor del riktat mot dem som gjort sig skyldiga till överträdelser redan första kvällen: medlemmar i den till Nasji vänskapligt sinnade organisationen ”Nya människor”, hade under natten roat sig kungligt, enligt Jakemenko.
”Om det uppreps får ni åka hem!” skrek han åt festprissarna. Även aktivisterna från Uljanovs län fick sig en släng av ledaren. Det hade kommit till Jakemenkos kännedom att några av dem använt oacceptabelt språkbruk i flickors närvaro (och att använda svordomar är strikt förbjudet, både inför pojkar och flickor, liksom att bruka alkohol).
Efter att han strängt förklarat för sina skyddslingar att tisdag är sista dagen man får ha andra kläder än t-shirten med loggan, så startade han den fem kilometerlånga joggingturen. Alla pojkar i lägret måste delta i joggingturen./…/ Under tiden ägnar sig flickorna åt aerobics på gräsplanen.
Efter rundan så delas deltagarna upp i två grupper. Ena halvan lyssnar på föreläsningar, andra halvan ägnar sig och sport och liknande. Och det är då en extraordinär händelse inträffar: Några icke-ackrediterade journalister brann av sådan iver att med egna ögon få beskåda nasjisternas enkla lägerliv att de på andra sidan sjön hyrt roddbåtar och tog sig in i lägret vattenvägen. Bland de desperata roddarna fanns den av Jakemenko så illa omtyckte Ilja Barabanov, tidigare korrespondent på gazeta.ru, nu på The New Times, Michail Romanov från Moskovskj Komsomolets, Maksim Jarosjevskij från Radio Svoboda, vänner till dem samt ledaren för organisationen Smena (som är med i koalitionen Ett annat Ryssland) Nikolaj Liaskin. Delegationen av ”jornalister-persona non grata” landsteg inte långt ifrån stora scenen.
Efter ca tio minuter blev de stoppade av lägervakterna och ombedda att visa ackreditering. De vägrade och blev arresterade. Strax kom självaste Jakemenko till platsen och när han kännt igen fiendejournalisterna bad han dem att avlägsna sig.
Korrepondent Barabanov, som var en aning på örat [inte sant enligt Barabanov] krävde att Jakemenko skulle respektera Ryska federationens konstitution och informationsfriheten, men det gjorde inget intryck på Jakemenko, som i stället beordrade att journalisterna skulle förses med vakter för att ”skydda dem mot nationalbolsjeviker och onyktra fruntimmer” och för att se till att de helskinnade fördes bort från lägret: ”Vart de än vill, New York om så önskas”.
/…/
Medan säkerhetsvakterna oskadliggjorde journalisterna, så föreläste presidentadministratinens vicechef Nikita Ivanov [inte att förväxla med kronprinsen Sergej Ivanov, vice statsminster och fd försvarsminister], ansvarig för just ungdomspolitiken, i ett av tälten. Med den blygsamhet, som är så typisk för företrädare för nämnda institution hade han bett om att inga journalister skulle närvra vid hans föreläsning. Men er korrespondent fick personligen från Jakemenko tillstånd att lyssna från andra sidan tältet, med örat mot presseningen.
Ivanov berättade om de förestående valen. Enligt mannen från Kreml kommer Enade Ryssland att ta hem en övertygande seger, eftersom det andra maktpartiet – Rättvisa Ryssland – inte kommer att kunna samla tillräckligt med väljarstöd, ännu inte har fått den tyngd som krävs. /…/ Förutom dessa två partier kommer, enligt Ivanov, även LDPR och KPRF att ta sig in i duman. Han bedömde inte att SPS – som han kallade ”den gamla så kallade högern, nu förtiden snarare populister” – hade några större chanser.
Inför presidentvalen hyste han ingen oro. ”Allt går bra” hördes innifrån tältet.
Men sedan trängde den fasansfulla ordkombinationen ”orange revolution” ut genom preseningen. Ivanov förvarande att till hösten eller vintern kan regeringen behöva hjälp från Nasji. ”Jag utesluter en situation där regeringen inte själva klarar av situationen, men en sådan variant kan man inte utesluta,” försökte Ivanov förklara.
/…/
På central plats i lägret hade de konstnärliga kommissarerna iordningställt en stor skärm med fotokollage: Oppositionsledarna Michail Kasianovs, Garri Kasparovs och Eduard Limonovs huvuden fastklistrade på halvnakna prostituerade kvinnors kroppar.
Även om Ilja Azars artikel beskriver en smått absurd politisk kultur så skall man kanske inte krypa ihop och vänta på kalla kriget, som jag tycker mig sen en skugga av i DNs ledare: Lättsinnet regerar. Men det är väl mest ett retoriskt grepp i den inrikespolitiska debatten. Det känner vi ju igen från, eh… Ryssland!
LÄNKAR:
Lindrig huliganism: Tallin och Moskva (boktips, Dovlatov)
Lindrig huliganism: Hur man mobiliserar ungdomen
(Update: Och de gör barn på Seliger också! De röda tälten, Medborgare Karimova)
”Förutom politiska föreläsningar, joggingturer och friluftsliv organiserar de – massbröllop. Japp.”
Jo. Japp, då. Men de lyckades alltså samla 25 par, tydligen. Jag vet inte. Man definierar ju siffan 2 som ett par, och från 3 och uppåt så blir det flera. Någonstans därefter blir det ”många”, kanske vid 10, eller nå’t. När blir det en ”massa”?
Av rysslands drygt 140 miljoner invånare, så har alltså 50 individer (en tredjedels miljontedel) gift sig på ett Nashi-organiserat ”massbröllop”.
Låter mer som lite bisarr kuriosa, i mina russofila öron.
🙂
Jag tycker 25 på en och samma gång, inom ramen för en organisation är ett massbröllop! invånarantalet har väl ingen betydelse, då blir ju alla bröllop massbröllop på Färöarna….
Det är klart att det bara är bisarr kuriosa, vad det låter som i en russofobs öron struntar jag i, de har ju ingen humor.;-)
[…] Och här skriver Amanda om tillställningen. Postad 2007-07-19 23:51 i Politik & […]
Jo, det kan väl vara sant. Men samtidigt så låter lite av kritiken lite tillspetsad också. Nu tar man till exempel upp att ungodmarna på nashi-läger inte får dricka alkohol, och får det att låta lite små-fascistiskt på något sätt. Men annars klagar man ju alltid på ryssars supande, så blir det inte fel hur de än gör då?
🙂
så sant. men det är inte helt lätt att hitta artiklar som inte är tillspetsade på ett eller annat sätt. 😦
men jag kom på en annan grej om bröllopsparen: i de ryska bröllopspalatsen så står ju ofta paren och väntar på sin tur för att få gå in och avlägga löftena, (och det är ju inget fel med det,) så i den ryska kontexten är det kanske inte lika iögonfallande att 25 par gifter sig samtidigt som det är för oss.
Men jag tycker ändå att det är oromantiskt att få sin bröllopschampange öppnad av Vasilij Jakemenko….
Själva vigseln är ju redan genomförd på ZAGZ, så väljer man att sedan ha ett kyrkligt bröllop också så är det ju en separat ceremoni. Men om jag nu inte minns alldeles tokigt så tror jag att man även i kyrkan kan viga fler än ett par samtidigt, lite berorende på om man har tillräckligt med präster och kyrkor för att hinna med alla bröllop. Eller om det var så att man får betala lite extra för att få ha prästen för sig själv, istället för att dela med ett eller flera andra par.
Det där med Jakamenko låter iofs inte så romantiskt. Å andra sidan låter dock den vackra Seliger-sjön och det berömda klostret där iallafall som en romantisk plats att gifta sig på. 🙂
jo, karelen är fint… klart romantiskt. men jag gillar inte det där med bröllop och politiska organsiationer. jag har själv varit engagerad i en uppsjö organisationer, så jag gillar organisationer 🙂 men det känns bara helt fel att blanda ihop familjeliv och politik…
[…] Lindrig huliganism: Gud så romatiskt […]
[…] Kozyrev jämför i sin blogg de två ungdomslägren – det i Seliger och det i Angar, där Ilja Borodajenko blev mördad – under rubriken “Ett land – två […]
[…] Kasianov, Garri Kasparov och Eduard Limonov, avbildade som prostituerade på Nasjis läger i Seliger i […]
[…] september 2008 av AmandaLövkvist För drygt ett år sedan översatte jag en artikel i gazeta.ru, som handlade om den kremllojala ungdomsrörelsen Nasjis läger i Seliger i […]
[…] Lindrig huliganism: Gud så romantiskt […]